Chiken Chop (portion: 2)
Bahan-bahan:
2 pcs Chicken leg & drumstick - dibuang tulang
400 ml Minyak (untuk goreng)
100 g Breadcrumb
80 g Tepung
1 biji Telur (campur dengan 1/3 cawan air)
Garam dan lada sulah secukupnya
Cara membuat:
1. Perasakan ayam dengan sedikit garam dan lada sulah.
2. Ratakan ayam dengan tepung, celup dalam telur dan ratakan dengan breadcrumb.
3. Terus goreng sehingga warna keemasan.
Sos Cendawan:
Bahan-bahan:
350 ml Demi-glace (sos perang)
60 g Cendawan butang (dihiris nipis)
15 g Butter
20 g Whip cream (dairy)
Garam secukupnya.
Cara membuat:
1. Tumis cendawan dengan butter.
2. Masukkan demi-glace, whip cream dan perasakan dengan garam secukupnya.
3 comments:
kalu nk beli kedai sos n cendawan cap gapo?
brown sos tu dr jenama maggi atau knorr. tp kalu jupo mane2 brand pun ok jah. cuma kena cek label halal la coz die wat ngan daging.
cendawan pun same. dr mane2 brand pun bole.
Post a Comment